O rallyju

Ženski turistični rally v Cerknem je turistična in družabna prireditev, ki jo ob zaključku poletne turistične sezone na cerkljanskem organizira Društvo Prijateljev Cerknega. Na rallyju redno sodeluje od šestdeset do sto tekmovalk, ki prihajajo od blizu in daleč. Največ je seveda domačink, pridejo pa tudi iz bolj oddaljenih krajev, med drugim iz Nove Gorice, Ljubljane, Kočevja, Litije, celo Novega mesta…

Vsako leto, okoli prveega septembra, se ob 14. uri tekmovalke zberejo na Trgu Prekomorskih brigad oz. “starem placu” v Cerknem od koder ob 15. uri štartajo. Proga vodi po stranskih cestah iz Cerknega do ene izmed vasi na cerkljanskem ali bližnji okolici in nazaj v Cerkno. Peljati morajo mimo kontrolnih točk, ki so postavljene na progi in se čimbolj približati idealnemu času vožnje, v katerem se progo prevozi ob upoštevanju cestno prometnih predpisov. Vsako odstopanje od tega časa tekmovalkam prinese kazenske točke. Ekipe morajo po prihodu v cilj opraviti tudi spretnostni test na poligonu, ki se prav tako šteje v rezultat, z dobrim nastopom pa si lahko malo popravijo uvrstitev.

V končni rezultat rallyja se poleg vožnje na čas in rezultata poligona štejejo tudi točke, ki jih ekipe pridobijo s sodelovanjem v družabnih igrah, ki jih vsako leto priredi gostujoči kraj.
Zmaga ekipa, ki doseže najmanjše število kazenskih točk.

V skladu s pravili tekmovanja, na rallyju lahko sodelujejo tekmovalne ekipe, katere sestavljata najmanj dve polnoletni tekmovalki. Ekipe na rallyju sodelujejo s svojim avtomobilom in na lastno odgovornost, avtomobil pa mora biti registriran in tehnično brezhiben. Vozi se po pravilih, ki jih določa zakon o varnosti cestnega prometa.
Po končani vožnji in spretnostnem poligonu se objavijo rezultati in podelijo nagrade ter pokali. Vsaka tekmovalka prejme tudi praktično darilo ter topel obrok. Temu pa obvezno sledi zabava do jutranjih ur.