8. Ženski rally bo šel skozi Police

Na letošnjem, že 8. rallyju se bomo peljali skozi slikovito cerkljansko pokrajino s postankom v vasici Police, ki leži na skalni polici, ki se vzpenja severno nad reko Idrijco, na severu pa jo obdaja hrib Degarnik, ki vas varuje pred zimskim mrazom in vetroim.
Vas je zelo zanimiva tako iz arhitekturnega kot iz antropološkega vidika. V vasi Police se tako nahaja znamenita cerkev Marijinega rojstva, pri kateri je zvonik ločen od cerkvene ladje. Obstaja veliko legend o nastanku cerkve in vasi a le malo od teh je zapisanih in ohranjenih.

Poleg tega, da cerkev v Policah označuje eno izmed točk simetral pentagrama štirih cerkva in enega znamenja na cerkljanskem, ena izmed legend pravi tudi, da je vas v celoti pomorila kuga, ostal naj bi en sam prebivalec, ki je, ko se je bližal njegov konec rekel, da bojo morali priti v vas Cigani, da ga bojo pokopali, ko bo prišel njegov čas, kar naj bi se tudi zares zgodilo. O tem pričaju tudi priimki na nagrobnih spomenikih, za katere so tudi znasntveniki potrdili, da so zares ciganskega izvora.

Nekaj povezav o vasi Police:

Publikacije: