10. rally skozi Idrijske Krnice

Kot obljubljeno, vam tik pred začetkom rallyja izdajamo tudi kraj, kjer bo letos glavni postanek. Letošnji jubilejni, 10. ženski turistični rally bo potekal skozi vas Idrijske Krnice. Tam nam bo gostoljubje ponudilo Turistično društvo Idrijske Krnice in nam pripravilo obilo zanimivih predstavitev in iger, kot vedno pa bomo deležni lepega sprejema in pogostitve tamkajšnjih prebivalcev.

Vas Idrijske Krnice leži na 800m nadmorske višine, na Krniški planoti, in šteje dobrih 140 prebivalcev. Krniška planota se vzpenja nad dolinama Idrijce in Kanomljice, zahodno od Jelenka (1106 m) proti vasema Jagršče in Šebrelje. Pokrajina je razgibana, mehko valovita in lepo vzdrževana, kar priča o skrbi tamkajšnjih prebivalcev za okolje in naravo. V Krnicah so v zadnjem času obnovili tudi kar nekaj starih kmetij, ki obiskovalcem prijazno ponujajo domače kulinarične dobrote in tradicionalne jedi.

Vas krasi tudi nova in sodobno oblikovana cerkvica sv. Florijana, ki jo je s čudovitimi mozaiki okrasil svetovno znani umetnik pater Marko Ivan Rupnik.

Na planoti je poleg vrednot kmečkega dela in življenja, zelo živa tudi vaška skupnost, ki skupaj s turističnim društvom organizira družabne in kulturne dogodke, ki se večinoma odvijajo na Pancali pri Cesarju, kjer bo letos gostoval tudi naš Rally.

Vas je poznana predvsem po Oglarski nedelji, ki se že tradicionalno odvija zadnjoi nedeljo v avgustu, kjer obiskovalcem pokažejo tradicionalni način kuhanja oglja, postavljanje oglarskih kop. Skozi Krnice pa poteka tudi vsakoletni pohod po poteh prenosa ranjencev IX. Korpusa iz Gorenjske in Primorske na Notranjsko, katerega delna trasa poteka iz Želina pri Cerknem do Vojskega.